Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal jeg have på?

Det er altid fornuftigt at være godt klædt på til vejret. Vi bevæger os ofte langsomt og med nærvær, så man kan opleve at føle sig koldere, fordi vi aktiverer det parasympatiske nervesystem., og pulsen sænkes.
Om vinteren er det derfor ekstra vigtigt at have tykke lag på og gerne både hue og handsker.
Det er også altid fornuftigt at tage regntøj med, da vejret hurtigt kan ændre sig.
Om sommeren er det en god idé med lange, tynde bukser og en lang, tynd trøje, så er man nemlig bedst muligt beskyttet mod flåter og myg.

Jeg anbefaler desuden at have nogle gode vandresko eller -støvler på, som godt må blive beskidte. Vi færdes sjældent på stierne, og det er rart at føle sig fri til at bevæge sig, som man vil, uden at bekymre sig om, hvorvidt tøj eller sko bliver beskidt eller slidt.

Hvad skal jeg have med?

Jeg anbefaler altid mine deltagere at have følgende ting med:

  • En notesbog til at skrive i og en kuglepen till at skrive med

  • Et sidde- eller liggeunderlag eller et tæppe (som du også kan tage om dig)

  • Snacks og noget at drikke

  • En termokande til the og en kop (jeg serverer dog ofte the på turene, og så er det bare koppen)


Jeg har svært ved at koncentrere mig og kan ikke finde ud af at meditere. Er det stadig noget for mig?

Meditation og mindfulness er for alle. Jeg guider på en rummelig og tryg måde, så alle kan være med ligegyldigt niveau. Det fantastiske ved at dyrke mindfulness i naturen er, at vi har masser af indtryk og steder, vi kan hvile opmærksomheden på, som ikke nødvendigvis er forankret i kroppen. Trækroner, jordbunden, lyde og dufte.

Hvis du ikke er vant til at meditere eller dyrke mindfulness, kan det føles svært at holde fokus længe af gangen, og det er helt OK. Se opmærksomheden som en muskel, du træner. Når det føles svært og umuligt at holde fokus, så giver du bare slip og lade opmærksomheden ryge derhen, hvor den har lyst til. Det er altid tilladt at give slip på øvelsen og vende tilbage, og du kan kun selv mærke, hvornår noget er for meget, jeg støtter dig kun i at lægge mærke til det.

Er det muligt at tisse, når vi er afsted?

Jeg kan ikke love, vi er steder, hvor der er offentlige toiletter.
Du kan tage noget papir, en skraldepose og håndsprit med, og så sørger jeg altid for at indlægge tid og pause til, at folk lige kan tisse af eller fx tage en snack eller en tår vand.

Hvad hvis det regner eller er dårligt vejr?

Jeg skriver altid til min gruppe eller til deltageren nogle dage inden for at orientere om vejr og påklædning. Hvis jeg vurderer, at det er usikkert at være ude, så aflyser jeg turen.
Det meste vejr i Danmark er dog fuldt ud muligt at være ude i, selv hvis det regner og blæser. Faktisk kan ubehag forårsaget af regn, blæst og kulde være med til at opbygge vores tålmodighed og vores evne til at lade livet være, som det er, hvilket skaber bevægelser til resten af livet. Vi bliver altid varme og tørre igen.


Jeg er bange for at fryse, hvad gør jeg?

Sørg for at have ekstra varmt tøj med, gerne en ekstra trøje og måske et par ski- eller overtræksbukser. Du kan også lave en termokande med the hjemmefra, så du kan drikke det i løbet af dagen. I de måneder, hvor der er risiko for at fryse, planlægger jeg sessionerne, så vi bevæger os noget mere, ikke sidder stille alt for længe og giver invitationer til at lave øvelser, der giver varme i kroppen.


Hvad hvis jeg bliver forsinket eller forhindret i at deltage?

Hvis du bliver forsinket, sender du mig en SMS, så jeg ved besked. Afhængig af hvor forsinket du er, hvis det er til en gruppesession, så går gruppen så småt i gang. Hvis du bliver forsinket er det derfor også dit eget ansvar at lande i gruppen så stille som muligt uden at forstyrre undervisningen.

Det kan altid ske, at man bliver syg eller på anden måde forhindret i at deltage. Hvis det sker på dagen, så send en SMS til mig, og hvis det sker nogle dage inden, så send en e-mail. Beløbet, der er betalt, refunderes ikke, hvis der er under 14 dage til arrangementet.


Hvad med min mobiltelefon?

Mobiltelefonen passer ikke ind i en session, hvor vi skal være nærværende og tilstede med naturen og det, der bliver vækket i os. Jeg opfordrer derfor stærkt til at lade den ligge i tasken, på lydløs, og vent med at hive den frem, til vi er færdige med dagen. På den måde giver du både dig selv og de andre deltage en gave i form af dit fulde nærvær.


Hvad med myg og flåter?

Der kan være mange oplevelser i naturen, som kan tage vores opmærksomhed og som kan være svære at rumme - for nogle kan det fx være myg og flåter.
I forhold til myg kan du gøre rigtig meget selv ved at dække din hud og tage myggespray på og med. Der er selvfølgelig også altid en læring i at kunne være tilstede i nuet selv med summende myg omkring dig.

Flåtsæsonen i Danmark er fra april-oktober, afhængigt af temperaturen. De er fremme, hvis temperaturen er over 5 grader. Bid fra flåter er som udgangspunkt ikke farlige, men flåter kan være smittebærere af borrelia og TBE. Førstnævnte kan behandles med antibiotika, sidstnævnte kan ikke behandles, men man kan vaccineres for den.

Inspireret af min underviser, Nina Lerche, kan man tage disse forholdsregler:

  • Ha’ et tæppe eller lignende med som underlag, når du sidder i skovbunden

  • Ha’ sko og tøj på, som dækker arme og ben og kom evt. bukserne ned i sokkerne (det har jeg selv haft meget succes med)

  • Køb en flåtspray

  • Du kan læse mere i denne pjece fra Statens Serum Institut: http://online.flipbuilder.com/sshfno/jcnu/mobile/index.html#p=1